top of page
Search

Liga 1 | Patronii-creditori,au de luat 50 de milioane de euro | Cupa MIHAI IVĂNCESCU


Cele mai bogate cluburi din Liga 1 raportează și cele mai mari datorii, iar marea lor majoritate sunt către propriii patroni, care le-au creditat și ale căror creanțe apar în bilanțul financiar!

FCSB, CFR Cluj și Craiova sunt în momentul de față cele mai puternice cluburi din Liga 1. Singurele care achită sume de bani în schimbul transferurilor unor fotbaliști și, cu câteva excepții la Astra, singurele cluburi care își permit salarii de peste 150 de mii de euro către jucători. 

Statutul juridic al acestor 3 cluburi e practic indentic: nu au niciun fel de legătură cu autoritățile locale, așa cum se întâmplă în alte locuri, și sunt deținute de patroni: Gigi Becali la FCSB, Nelu Varga la CFR și Mihai Rotaru la Craiova.

Patronii-creditori din Liga 1

Toți 3 apar însă în actele financiare oficiale ale clubului, depuse la Ministerul Finanțelor, ca fiind creditorii acestor echipe. Iar creanțele pe care le dețin și care, automat, împovărează bilanțul contabil, sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Această practică, de a trece ca împrumut sau ca datorie orice sumă de bani care, teoretic, e investită în societate din propriul buzunar, nu e o metodă care acționează doar în fotbal. Și în alte medii de afaceri se procedează la fel, tocmai din cauză că atunci când firma respectivă are venituri foarte mari și realizează profit, dacă patronul vrea să retragă sume de bani și o face apelând la profit, e nevoit să achite impozit către stat. În schimb, dacă procedura e de "returnare a împrumutului sau de stingere a creanței", atunci nu se aplică niciun fel de impozitare.


Acum, raportul financiar al clubului din Gruia conține o datorie de aproape 23 de milioane de euro! Dintre care 17 milioane de euro către propriul patron!

Exact la fel stau lucrurile și la Craiova, dar și la Astra. Clubul din Bănie a fost pe profit în ultimii ani, însă și aici datoria e una importantă, peste 15 milioane de euro. Peste 85% din această sumă reprezintă creanța lui Rotaru și a celorlalți care au mai finanțat clubul alături de el. În schimb, Niculae a cheltuit sume imense începând cu anii 2014-2015, iar în prezent, clubul are o datorie totală de cel puțin 17 milioane de euro!Gigi își recuperase 21 de milioane în 3-4 ani

Așa s-a întâmplat la FCSB după primii 6-7 ani cu Becali patron. Perioadă în care Gigi a cheltuit în jur de 21 de milioane de euro, bani care se regăseau în datoria clubului în anul 2009. Ulterior, după ce afacerile cu terenuri nu i-au mai mers și a și avut probleme cu legea, Becali a început să scoată acești bani din club, iar într-un timp-record, până la finalul anului 2014, a restras toți cei peste 20 de milioane de euro!


Sursa : Gsp.ro


47 views0 comments
bottom of page