
Formaţia Liverpool a câştigat, sâmbătă seară, la Madrid, pentru a şasea oară, UEFA Champions League (Liga Campionilor), impunându-se cu scorul de 2-0 (1-0) în finala cu Tottenham Hotspur.

După „afacerea englezească” din finala Europa League, câștigată de Chelsea, a venit rândul formației antrenate de Jurgen Klopp să câștige cel mai râvnit trofeu din fotbalul european. Finalele ambelor competiții, Europa League și UEFA Champions League, au fost disputate în 2019 de echipe englezești. În Liga Campionilor au mai fost până acum şase finale între echipe din aceeaşi ţară. Liverpool a fost la a doua finală consecutivă în Champions League după ce anul trecut a fost învinsă cu 3-1 de Real Madrid, în timp ce Tottenham a disputat prima sa finală în această competiţie. Liverpool a mai câştigat Liga Campionilor în 1977, 1978, 1981, 1984 şi 2005.
Cum a decurs meciul Liverpool a obţinut un penalty după numai 23 de secunde, la un henţ comis de Sissoko, iar Salah a transformat cu siguranţă. În prima sa jumătate, poate şi din cauza căldurii, jocul a fost lent, fără faze notabile, cu excepţia şutului lui Alexander-Arnold din minutul 17 şi parţial a celui a lui Salah (min. 21). Portarul Lloris s-a remarcat la şutul lui Robertson din afara careului (38). În prima repriză, fotbaliştii cu profil ofensiv ai lui Tottenham nu au ieşit aproape deloc în evidenţă. Pauza a venit la scorul de 1-0 pentru Liverpool. Actul secund a început destul de plicticos, până la intervenţia lui Lloris în faţa lui Mane, urmată, la cealaltă poartă, de cea a lui Alexander-Arnold asupra lui Alli, în acelaşi minut 54. Liverpool a avut o mare ocazie prin Milner, la o acţiune a lui Mane (68), iar trei minute mai târziu Alderweireld a oprit o fază foarte periculoasă, venită după o degajare a goalkeeperului Alisson. Tottenham, care s-a dovedit echipa mai bună în repriza a doua, a presat tot mai insistent. Alli a avut o execuţie neinspirată (73). Son a luat o acţiune pe cont propriu, însă a fost stopat de Van Dijk (75). Alli a avut din nou şansa golului (79), iar în minutul următor Son şi Lucas Moura l-au pus la încercare pe Alisson. Portarul brazilian a salvat din nou la lovitura liberă a lui Eriksen (85). Divock Origi a închis tabela în min. 87 după un corner. Spurs ar fi putut reduce din handicap prin Rose (90+2) şi Son (90+3). În acest meci, Tottenham a contat după mai mult timp pe cel mai bun atacant al său, Harry Kane, refăcut după o accidentare, însă vedeta lui Spurs a avut o evoluţie ştearsă. Lucas Moura, eroul calificării londonezilor în finală, a fost rezervă, la fel ca Divock Origi, unul dintre cei mai buni jucători ai lui Liverpool în semifinala retur cu FC Barcelona. Moura a fost trimis de antrenorul Mauricio Pochettino în min. 66, iar Origi a fost introdus în min. 58.

Echipele care au evoluat au fost: Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Mou. Sissoko (Dier ’74), Winks (Lucas Moura ’66), Eriksen - H.-M.Son, Kane, Alli (Llorente ’82). Antrenor: Mauricio Pochettino Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum (Milner ’62) - Salah, Firmino (Origi ‘58), Mané (Gomez ’90). Antrenor: Jurgen Klopp Meciul a fost arbitrat de slovenul Damir Skomina, ajutat de conaţionalii săi Jure Praprotnik şi Robert Vukan. Arbitru de rezervă a fost spaniolul Antonio Mateu Lahoz.